blog

Как да определим дали близнаците са еднояйчни или братски

Как да определим дали близнаците са еднояйчни или братски

И когато имате три, можете да преживеете тези етапи отново и отново.

Ежедневен живот с трима

Съпругът ми е фермер, а аз съм училищен съветник. Допреди година не живеехме във фермата, така че го нямаше дълги часове всеки ден. Обикновено бих бил самостоятелен родител през по-голямата част от сезона на фермата, който е от април до края на ноември.

Откакто се преместихме във фермата, нещата са по-лесни. Трябва да съм на работа малко след 7, така че ставам между 5 и 5:30 всяка сутрин, за да свърша няколко неща, преди да събудя децата. Опитвам се да правя поне едно зареждане на пране всеки ден. С три деца и съпруг фермер прекарваме много време навън, така че изглежда, че прането винаги е до очите ми!

Сега, когато момичетата са на 7 и 9, те могат да помагат с домакинската работа, така че не само аз правя всичко. Едно нещо, което открих, е, че с двама работещи родители почивните дни могат да бъдат запълнени набързо с наваксващи задължения вместо забавление и много бързо да доведат до разочарование. Затова зададох крайно време за домашни задачи. Имаме също така определено семейно време, като филмови вечери в петък вечер, което децата ми наистина очакват с нетърпение.

Продължение

Партньори за родителство

Съпругът ми и аз сме добър родителски екип. И двамата сме доста непринудени, спокойни хора, които се движат по течението. Обикновено, ако съм стресиран, той е спокоен и обратно. Работим добре заедно.

Да бъдеш на една и съща страница относно начина, по който си родител, прави нещата много по-лесни, защото може да бъде наистина стресиращо. Винаги нещо се случва. Някой винаги крещи, било по добра причина, или по лоша причина. И ако само един партньор носи по-голямата част от товара, това лесно може да доведе до разпадането на една връзка.

В началото на нашия родителски живот аз и съпругът ми сключихме „договор за интимност“. Ние запазваме две конкретни нощи в седмицата като време за заедно. Освен това той поема управлението в събота сутрин и ми дава време за себе си да пиша или да разглеждам магазин или да правя каквото си искам. В началото звучеше наистина глупаво да го направим като договор, но изрязването на това умишлено време беше спасение както за брака ни, така и за психичното ни здраве.

Как отглеждаме децата си

Ние сме многорасово, мултикултурно семейство. Съпругът ми е роден и живя целия си живот на юг. Бях отгледан от родители от Ямайка в Самтър, Южна Каролина. Нашите деца обичат кърито пиле, което беше удобната храна на моята младост, а също и някои добри южняшки макарони и царевичен хляб.

Израснах във военна база, където повечето родители бързаха да дисциплинират, като казаха: „Какъв е проблемът? Отидете да го оправите” и това беше всичко. Но моят опит в консултирането ме научи на различен начин. Опитвам се да науча децата си на думите, за да обяснят проблемите им и да имат език за решаване на проблеми. Вместо да се чувствам разочарован от тях, мога да кажа: „Добре, разровете се в кутията си с инструменти. Какво научихте, което може да ви помогне да поправите това?”

Винаги искам децата ми да се чувстват комфортно да говорят с мен, дори и да грешат. Искам да знаят, че ги чувам и познавам. Например най-големият ми е много мотивиран. Затова й напомням, че е добре да правиш грешки, но е по-трудно да се върнеш назад, когато не си бил честен. Средната ми дъщеря обикновено е доста отворена и прозрачна, но е упорита, тъй като денят е дълъг. Така че, ако има нещо, което искам да направи, първо я хваля. Казвам: „Мисля, че тази храна би била много по-вкусна, ако ми помогнеш в кухнята.“ И очите й светват.

Много е важно да знаете как децата ви учат и как искат да дават и получават любов. Не само ви помага като родител, но ви помага да имате по-добри отношения, което в края на деня е крайната цел.

Многократните раждания стават все по-чести, отколкото в миналото. Много жени чакат по-дълго, преди да имат деца, отколкото в предишните поколения. Лечението на фертилитета и съвременните техники за асистирана репродуктивност водят до това, че повече жени имат много деца по време на бременност.

Какво представляват дизиготните близнаци?

Близнаците от всякакъв вид представляват 90% от многоплодните раждания. Има много видове многоплодни раждания, но най-често срещаният тип са дизиготните близнаци. Две трети от всички групи близнаци са двуяйчни, докато една трета са монозиготни.

Монозиготните близнаци са общоизвестни като еднояйчни близнаци. Дизиготните близнаци, по-често срещаната разновидност, са известни като братски близнаци. Тези близнаци обикновено не си приличат точно и не е задължително да са от същия пол, за разлика от монозиготните близнаци. Дизиготните близнаци са подобни на други групи братя и сестри, които не са близнаци, тъй като споделят половината от гените си.

Разлики между монозиготни и дизиготни близнаци

Когато две различни яйцеклетки се оплодят по време на една и съща бременност, резултатът е набор от дизиготни близнаци. Те се оплождат от две различни сперматозоиди. Братните близнаци може да си приличат по много начини, но генетично те не се различават по нищо от нормалния набор от братя и сестри.

Еднояйчни близнаци или монозиготни близнаци се появяват, когато една яйцеклетка е оплодена от един сперматозоид. Някъде през първите няколко седмици след зачеването, яйцеклетката се разделя наполовина, което води до две еднакви бебета. Тези видове близнаци винаги са от един и същи пол, или две момичета, или две момчета.

Дизиготните близнаци обикновено не споделят плацента, тъй като са резултат от две различни яйцеклетки и сперматозоиди. Те обикновено също развиват два различни околоплодни мехура и поддържащи структури. Въпреки това, еднояйчните близнаци могат да споделят амниотичен сак. В зависимост от това кога яйцеклетката се е разделила наполовина, тези близнаци могат или не могат да бъдат заедно в един и същ околоплоден мехур.

Как да определим дали близнаците са еднояйчни или братски

Ако двете бебета са от различен пол, тогава е доста лесно да разберете, че са дизиготни близнаци. Въпреки това може да не е толкова лесно да се определи дали двете бебета са от един и същи пол. По време на раждането лекарите могат да разгледат плацентата и феталните мембрани, за да видят дали бебетата са монозиготни или дизиготни.

Продължение

Понякога е възможно да се разбере дали близнаците от един и същи пол са идентични или братски по време на бременност. Ако имате ултразвук след 14 седмици от зачеването, Вашият лекар или специалист по раждане може да е в състояние да определи какъв вид плацента имат вашите бебета.

Най-добрият начин да разберете дали вашият набор от близнаци е монозиготен или дизиготен, е да направите ДНК тест след раждането им. Понякога определянето на вида на близнаците само по плацентата може да бъде ненадеждно. На едно семейство може да се каже, че набор от близнаци е идентичен при раждане само въз основа на плацентата, но с напредването на възрастта започват да забелязват все повече и повече разлики между децата. Обратното също може да бъде вярно, че на семействата се казва, че техните близнаци са братски въз основа на плацентата, когато наистина са идентични.

Важно е да се отбележи, че дори наборът от близнаци да е идентичен, те все още могат да имат някои физически разлики. Тези разлики могат да бъдат причинени от фактори на околната среда, включително позициониране вътре в утробата. Различията могат да се развият след раждането като отговор на околната среда на бебетата. Части от тяхната ДНК могат да се включват или изключват в зависимост от заобикалящата ги среда, така че близнаците може да започнат да се различават, когато остареят.

Шансовете да имате близнаци

Причината за монозиготните близнаци все още не е известна. Всички жени имат еднаква вероятност да заченат еднояйчни близнаци, което е около 1 на 250. Към момента изследванията показват, че няма генетични фактори, които да увеличават шанса за раждане на еднояйчни близнаци. Някои семейства обаче имат по-голям брой еднояйчни близнаци, което в момента се проучва. Някои изследователи смятат, че може да има гени, които слепват клетките заедно, което може да бъде фактор за създаването на монозиготни близнаци.

Когато става въпрос за дизиготни близнаци, има няколко различни известни причини:

Някои етнически групи съобщават за по-високи случаи на братски близнаци Тичане в семейства, особено от майчината страна на семейството Съставът на тялото на майката Възрастта на майката, тъй като по-възрастните майки имат по-високи нива на естроген и могат да произвеждат повече от една яйцеклетка наведнъж Използването на техники за асистирана репродукция, като ин витро оплождане (IVF) Броят на предишни бременности, които майката е имала

Известно е, че честотата на дизиготните близнаци нараства в сравнение с предишните поколения.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Дан Бренан, д-р на 02 март 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

HealthyChildren.org: „Разликата между еднояйчни и братски близнаци“.

Medline Plus: „Вероятността да имате близнаци се определя от генетиката?“

Национална здравна служба: „Бременна с близнаци“.

Национален институт за изследване на човешкия геном: „Близнаци“.

Twins Research Australia: „Видове близнаци“.

Правителството на щата Виктория BetterHealth: „Близнаци – еднояйчни и братски“.

Точно като възрастните, децата се нуждаят от много течности, когато имат настинка или грип. Но ако малкото ви не си играе заедно, когато кажете "пийвам," време е да станем креативни. Да го направиш забавен е тайната.

Какви течности ще помогнат?

Според експертите почти всякакви течности са полезни за вашето болно дете. Опитайте някои от тези:

Вода. Това е най-лесният избор, но ако детето ви каже, че е скучно, добавете малко сок, за да го оживите.

Плодови сокове. Повечето деца ги обичат. Но когато идват от цитрусови плодове, като OJ, те могат да раздразнят възпалено гърло.

Ябълковият или гроздовият сок може да бъде по-успокояващ. Разредете го с вода, така че детето ви да получава по-малко захар.

Но ако детето ви е дехидратирано, плодовият сок не съдържа правилната смес от захар и сол, за да го лекува. Вместо това вземете разтвор за орална рехидратация като Pedialyte.

Чай без кофеин. За по-голямо дете топлите напитки са успокояващи и могат да помогнат за разграждането на слузта. Просто се уверете, че не е прекалено горещо, за да не ги попари или изгори. Докато са по-големи от 1 година, добавете малко мед, за да подобрите възпаленото им гърло и да облекчите кашлицата.

Мляко. Въпреки това, което може би сте чували, е добре за деца с настинка или грип. Това няма да причини натрупване на слуз. Протеините, калориите и мазнините в него могат да помогнат за поддържането на силата на болното ви дете.

Какво не трябва да има болното ви дете? Пропуснете напитките с кофеин и избягвайте сладките или газираните напитки. Но не е нужно да сте строги по отношение на това. Ако нещо сладко е всичко, което вашето болно дете е готово да преглътне, засега е добре да направите изключение.

Ами ако детето ви не пие?

Настинката и грипът потискат апетита и може да не им се пие. Ако това се случи, помислете за някои примамливи алтернативи на чаша вода или сок:

Ескимо. Ако е възможно, вземете такива, които са без захар или са направени с истински плодов сок, или направете сами. Педиалитът се предлага и в замразени пакетчета.

Желатин. Използвайте форма за бисквитки, за да направите забавни форми.

Продължение

Супи. Топлината може да помогне за премахване на задръстванията в дихателните пътища на вашето дете. Някои проучвания показват също, че пилешката супа – домашното лекарство на баба ви – наистина може да се бори с възпалението и да помогне при настинки.

Предложете на детето си течности по нови, забавни начини. Поставете напитка в чаша, която обикновено не използват. Дайте им сламка. Изсипете малко сок в купа и ги накарайте да ядат с лъжица. Опитайте всички трикове, които се сетите, за да стане по-интересно.

От колко течности се нуждае моето дете?

Зависи от теглото и възрастта им. Някои експерти казват, че децата над 1 години се нуждаят от 4 до 5 чаши течности на ден – както от напитки, така и от храни.

Ако детето ви е по-голямо или тежи повече, то ще се нуждае от повече течност.

Обадете се на Вашия лекар за съвет, ако се дехидратират. Внимавайте за тези знаци:

Не играе толкова много, колкото обикновено Не пикае толкова много, колкото обикновено Има сухота в устата Плаче без сълзи Сън или апатичен Придирчив или плаче повече от обикновено Медицински справочник на WebMD Прегледан от д-р Рене А. Али на 6 юни 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Лиза М. Аста, д-р, говорител на Американската академия по педиатрия; доцент по педиатрия в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Американска академия по педиатрия.

HealthyChildren.org: "Дехидратация."

Консорциум за намаляване на затлъстяването при децата в Чикаго: "Информация за приема на вода за деца."

Лий, С.  Архив по педиатрия и юношеска медицина, юни 2004 г.

45-годишната актриса Гарсел Бове играе ролята на бившата съпруга на Дензъл Уошингтън в предстоящия филм Полет, интензивна мистериозна драма за чудотворното аварийно кацане на пилот. След като започна като модел за Clairol и Avon и на пистата за Calvin Klein и Isaac Mizrahi, филмовата кариера на Beauvais тръгна с Идвайки в Америка срещу Еди Мърфи. Тя е най-известна с предишните си телевизионни роли в Шоуто на Джейми Фокс и NYPD Blue, и сега тя се появява в правната драма на TNT Франклин & Баш. Роден в Хаити, Бове също участва в нова 30-минутна DVD драма, наречена Очи за гледане за последствията от земетресението през 2010 г.

Бяхте много откровени в интервюта и блогове относно справянето с развода си с бившия си съпруг Майк Найлън. Как се справяте с вашите момчета близнаци Джакс и Джайд?

Споделяме попечителството 50-50 и успяхме да ги поставим на първо място. Решихме, че е важно те да се чувстват стабилни, затова направихме стаите им еднакво във всеки дом, с едни и същи чаршафи. Те имат ролкови раници, които носят напред-назад с плюшените животни, с които спят. [Бове също има пораснал син Оливър, на 21 години, от първия си брак.]

Какво бихте казали на новите самотни майки, които се занимават с родителството след развод?

Вдигнете глава и поставете децата на първо място. Мисля, че хората се хващат от гнева и тъгата от каквато и да е причината за раздялата. Но трябва да запомните, че децата са най-важното нещо и вие получавате само един шанс в детството. Все още правим неща заедно като семейство и правим всичко възможно, за да създадем страхотни спомени. Правим го възможно най-красиво за тях.

Когато остареят, как се справяте с "нещо близнак"?

Е, те току-що започнаха обратно в училище. Ще отида да ги взема от втория им ден в голямо училище. Догодина ще ги имаме в отделни детски градини, за да имат собствено пространство, но не искахме да ги водим в ново училище и след това да ги отделяме веднага. Така че те са в пред-K клас заедно, в същото училище, където ще ходят на детска градина varicream лекарство следващата година. Нямам търпение да чуя как е минал денят им, но е трудно да ги накарам да ми кажат нещо!

Продължение

Времето за семейно хранене е толкова важно. Как успявате да накарате това да работи?

Не винаги е лесно – те стават на 5 този месец и понякога става малко лудост. Но ние винаги започваме храненето си с молитва, а след това ще разкажа история, за да се концентрират. Понякога трябва да започна да си измислям нещата, но те ще искат да чуят повече и тогава можем да се уредим за вечеря заедно.

Какво правите, за да премахнете стреса?

Винаги се разтягам преди да си легна. Наистина е релаксиращо и страхотно да се успокоиш. Ние изпълняваме много задачи по цял ден и разтягането успокоява ума ми и го приготвя да заспи.

Какъв е вашият тренировъчен режим?

Трябва да бъда по-добър за това, честно казано. Това е първото нещо, което трябва да направя за мен, когато графикът ми стане луд. Ако не го направя сутрин, няма да го направя изобщо – освен ако не се подготвям за нещо толкова конкретно, че трябва да бъда наистина усърден за това. Харесвам Cardio Barre. Това е час, а аз се потя като никой.